Kihirdettük az Év Gyára nyerteseit!
Ők 2020 legjobb gyártói
 

Az utóbbi hónapokban egy sor kiváló gyár mutatta be tevékenységét és fejlesztéseit, hogy összemérjék eredményeiket egymással. A sokszínű mezőnyben a zsűrinek, a korábbi évekhez hasonlóan, nehéz dolga volt, az összetett díjasok kiválasztásában.

Az immár hatodik alkalommal megrendezett, a GyártásTrend Magazin és kiadója, a PPH Media Kft. által kiírt Év Gyára versenyen a 2020-ban pályázott gyártóegységek mérettették meg magukat. A vállalatokat idén két nagy csoportra bontottuk: a kkv-k és a nagyvállalatok külön szekcióban indulhattak. (A gála felvétele visszanézhető az oldal aljára tekerve).


Ami nem változott, hogy idén is kilenc különböző kategóriában hirdettünk győzteseket az összetett nyertesek mellett. A versenyben részt vevő vállalatok hét különböző iparágban tevékenykednek, a díjazottak között hat kkv és négy nagyvállalat található. A zsűri döntése értelmében a három összetett díj mellett tizenhat kategóriadíjat, illetve egy különdíjat ítélt oda a bírálóbizottság. 
„A gyárak kiemelt szereppel bírnak az ipari forradalom óta az értékteremtésben, a biztos munkahelyek létrehozásában, a közösségépítésben és a szakmai kapcsolatok ápolásában. Bízunk abban, hogy a jó példa is ragadós, a kiválóságokat ezért el kell ismernünk”értékelte a versenyt Tóth András István, az E.ON Energiamegoldások Kft. értékesítési igazgatója.

 
Az összetett győztesek

Az Év Gyára versenyen három összetett nyertest hirdettünk. 
3 milliárd forint alatti éves nettó árbevételű kategóriában: Hirschler Glas Kft., 
3 és 15 milliárd forint közötti éves nettó árbevételű kategóriában: Viterra Növényolajgyártó Kft.
15 milliárd forint feletti éves nettó árbevételű kategóriában: Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyáregysége

A vállalatok egytől egyig figyelemre méltó fejlesztéseket mutattak be az auditbizottságnak, az elismerések tükrözik az elmúlt években zajló folyamatjavításokat és azok eredményeit. „Öröm volt látni, hogy a gyárak számára a nehéz 2020-as évben sem csak a szükséges minimumról vagy a túlélésről szólt a működés, hanem komoly fejlesztések zajlottak, és innovációra törekedtek”értékelte az online díjátadó gálán a résztvevők hozzáállását Horváth Barbara a Process Solutionstől. A Process Solutions a kezdetek óta az Év Gyára verseny szakmai partnere, munkatársai végzik el a vállalatok rangsorolását a benyújtott pályázati anyagok alapján. A kidolgozott módszertan szerint objektíven értékelhetők a beadott dokumentumok, így születik meg a shortlist, a végső sorrendet pedig az aduitokon szerzett tapasztalatokat beépítve állítja fel a zsűri.


Szoros verseny a kategóriagyőzelmekért

A zsűrinek nem csak az összetett nyertesek, illetve a kategóriagyőztesek kihirdetésekor volt nehéz dolga, már a shortlist felállítása sem volt egyszerű. A szakértői csapat, amelyben a támogató vállalatok, az E.ON Hungária Zrt., a Com-Forth Kft. és a T-Systems képviselői, továbbá a partnerek, az Ipar Napjai, az Automotive Hungary kiállítások, valamint a SZTAKI és az EPIC InnoLabs összetett szempontrendszer alapján értékelte a versenyzőket. Az egyes kategóriákban több esetben alakult ki holtverseny, így a végső eredményben egyértelműen az auditokon szerzett tapasztalatok váltak döntővé. „Izgalmas versenyt tapasztalhattunk meg mi, zsűritagok is, amelyben jó volt látni a fejlődést, a sokszínűséget. Megtiszteltetés számunkra, hogy a kezdetek óta részt vehetünk az Év Gyára zsűrizésében, ami valódi kihívás volt egy ilyen erős mezőny esetén”foglalta össze Nyírő József, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének elnöke a tapasztalatait.


Kategóriadíjak nyertesei

Legjobb menedzsmentfolyamatok KKV: CE Glass Zrt.
Legjobb menedzsmentfolyamatok nagyvállalat: Grundfos Magyarország Gyártó Kft. székesfehérvári gyáregység
Leginnovatívabb gyártó KKV: Hirschler Glas Kft.
Termelés KKV: Viterra Növényolajgyártó Kft.
Termelés nagyvállalat: Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyáregysége
E.ON Energiahatékonyság KKV: Viterra Növényolajgyártó Kft.
E.ON Energiahatékonyság nagyvállalat: Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyáregysége
Legjobb gyártástámogató folyamatok nagyvállalat: KALL Ingredients Kft.
Vevői elégedettség KKV: R-Water Kft.
Vevői elégedettség nagyvállalat: Legrand Zrt.
Dolgozói elégedettség KKV: Viterra Növényolajgyártó Kft.
Dolgozói elégedettség nagyvállalat: Grundfos Magyarország Gyártó Kft. székesfehérvári gyáregység
Beszállítói kapcsolatok KKV: Adu Alba Kft.
Beszállítói kapcsolatok nagyvállalat: Legrand Zrt.
Ipar 4.0. KKV: Hirschler Glas Kft.
Ipar 4.0. nagyvállalat: Continental Automotive Hungary Kft. budapesti gyáregysége
Zsűri különdíja a modernizációs fejlesztésekért: Steelvent Zrt.


Mind tanulunk belőle

Az ipar 4.0-ban rejlő előnyöket hangsúlyozta Bóna Péter, a Com-Forth Kft. ügyvezetője: „Büszkén szponzoráltuk ezt a kategóriát. Minden résztvevőnek gratulálunk, hiszen mindannyian tettek egy újabb lépést az ipar 4.0 megvalósítása felé.” A verseny fontos üzenetét pedig Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke fogalmazta meg: „A pandémia alatt is van élet. A kategóriadíjak jól kifejezik az elmúlt évben zajló fejlesztések eredményeit. Példaértékű termelési kultúrájú vállalatok mutatkoztak be.”


Gratulálunk a nyerteseknek és minden induló vállalatnak egyaránt! Köszönjük, hogy részvételükkel színvonalasabbá, izgalmasabbá és értékesebbé tették a 2020-as versenyt. Bízunk benne, hogy a következő években is találkozhatunk velük, és minden olyan új nevezővel, akik az eredményeiket a versenyben szeretnék megmérettetni!

Az ünnepélyes díjátadó gála felvétele újranézhető a videóra kattintva.